Kocbekova cesta 23
3342 Gornji Grad
Člani Gobarskega društva Ajdovec so tudi letos pripravili tradicionalno Veliko jesensko razstavo gob. Že drugo leto zapored so nabirko gob, ki jo je letos sestavljalo okrog 200 različnih vrst, razstavili v galeriji Štekl. Člani društva se nabiranja gob lotijo na dan razstave oziroma največ dan pred samo razstavo. Kljub vremenskim razmeram in različno bogatim sezonam gob, vedno uspejo pripraviti pestro razstavo tako užitnih kot tudi strupenih gob iz domačih logov. Razstava je namenjena tudi izobraževanju glede vrst in prepoznavanja gob ter pravilnemu nabiranju in odgovornemu obnašanju v gozdu. Tako so tudi letos razstavo podkrepili s hudomušnimi izreki. Ozaveščanje se jim v času družbenih omrežij zdi toliko bolj pomembno, saj ljudje v tekmi za všečki pogosto pozabijo, da so sadovi narave last vseh in da je količina gob, ki jo odnesemo iz gozda, omejena s Pravilnikom o varstvu gozdov. Prav tako družbena omrežja omogočajo »strokovnjake« vseh vrst in med njimi se najde marsikakšen samooklicani poznavalec gob, ki radodarno deli nasvete širom spleta. Pomenljiva je izjava tajnika gobarskega društva Ajdovec o tem, da so vse gobe užitne, vendar nekatere samo enkrat. Letošnja sezona je po besedah članov gobarskega društva povprečna, slabša v nižinah in boljša v višje ležečih območjih. Medtem, ko so junija prevladovale lisičke, je bilo poletje za rast gob občutno prevroče. Med najbolj redkimi vrstami je bil na razstavi na ogled karželj ali knežja mušnica, zelo cenjena užitna goba, ki je pri nas sicer zaščitena, vendar je za namen razstave dovoljeno nabrati en primerek. Razstavljena je bila tudi ena najbolj strupenih gob v Sloveniji, zelena mušnica. Po besedah gobarjev najbolj radi nabiramo jurčke, ki so tudi najbolj fotogenični, jesenske gobane, štorovke, čedalje bolj pa so priljubljeni tudi dežniki oz. marele, ki jih je letos presenetljivo veliko. Razstava je bila na ogled v soboto in nedeljo, na nedeljsko popoldne pa se je prevesila v gobarski piknik pred Šteklom. Obiskovalcem je bil na voljo brezplačen gobov golaž, najmlajši pa so se razveselili pečenega kostanja.
Foto: Franc Pustoslemšek