Kocbekova cesta 23
3342 Gornji Grad
Poleg neokrnjene narave, se celotna Zgornje Savinjska dolina lahko ponaša z izjemno kulinariko, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Tudi v Gornjem Gradu imajo obiskovalci možnost, da poskusijo in kupijo lokalne dobrote okoliša.
Med najbolj poznanimi lokalnimi specialitetami je Zgornje savinjski želodec, gre za sušeno mesnino, ki je izdelana iz najbolj kakovostnega svinjskega mesa in slanine. V Gornjem Gradu boste lahko želodec poskusili v gostilnah in na turističnih kmetijah, kjer ga tudi prodajajo.
Želodec se po navadi postreže s kruhom in sirom. Gospodinje so v preteklosti redno pekle domač kruh v krušnih pečeh, danes pa so krušne peči v hišah že prava redkost. Na okoliških turističnih kmetijah je za peko domačega kruha dobro poskrbljeno, možno ga je poskusiti in kupiti. Tudi domače sire, skuto, jogurte in ostale mlečne izdelke lahko obiskovalci poskusijo in kupijo na turističnih kmetijah. Posebna specialiteta je čemažev sir. Čemaž, poznan tudi kot divji česen, je na območju Občine Gornji Grad zelo razširjen in gospodinje ga s pridom uporabljajo pri kuhanju.
Še ena lokalno zelo poznana Zgornje savinjska specialiteta so Zgornje savinjski žlinkrofi.
Od idrijskih žlinkrofov se ločijo po velikosti in vsebini nadeva. Zgornje savinjski žlinkrofi so narejeni iz testa za rezance in imajo mesni nadev iz prekajenega svinjskega mesa z dodatkom riža ali kruha. V Gornjem Gradu žlinkrofe ponujajo gostilne in turistične kmetije.
Kulinarika Gornjega Grada je na kožo pisana tudi sladokuscem, zato je nujno poskusiti štruklje z različnimi sladkimi in slanimi nadevi. Štruklji so na voljo v redni ponudbi okoliških gostiln, z njimi pa vas bodo prijazno postregli tudi na turističnih kmetijah.