Kocbekova cesta 23
3342 Gornji Grad
Tudi na gornjegrajski šoli in obeh podružničnih šolah v Bočni in Novi Štifti so bili na dan slovenske hrane otroci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, sestavljenega iz medu, masla in jabolk. Poleg zajtrka so povsod zapeli tudi Slakovega Čebelarja. Učence so pozdravili čebelarji, ki so poskrbeli za domači med.
Zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt Dan slovenske hrane. Ta že kaže prve pozitivne rezultate, saj vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.
Dan slovenske hrane je pomemben tudi z vidika ozaveščanja o pomenu domače pridelave in predelave hrane, njenem uživanju. Poudarek je tudi na pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.
Tekst: ŠS
Fotografije: Ivan Rop